In Nederland/Europa zien en horen we steeds meer over Poké Bowls: bij foodtrucks, in hippe cafés en zelfs 'chique' restaurants. Een Poké Bowl is een geliefd Hawaïaans gerecht, dat met zijn roots diepgeworteld zit in de Japanse keuken (door Japanse emigranten eind 19de eeuw ingebracht). De 'vissalade' is één van de traditionele en lokale gerechten van Hawaï en wordt als voorgerecht geserveerd.

Het goede nieuws is dat poké ook ongelooflijk gemakkelijk thuis te maken is!

Wat is Poké?

Poké (uitgesproken als POKE-AY, niet POKE-EE) betekent ‘dwars in stukjes snijden’ en slaat op de plakjes / blokjes rauwe vis, gemarineerd in sojasaus en sesamolie, die in een kom samen met rijst, dressing, groenten (zeewier) en smaakmakers worden geserveerd. Het is een vrij nieuwe manier om voedsel te bereiden en dit 'Clean Eating' voldoet helemaal aan deze tijd: geen bewerkte voedingsmiddelen, kunstmatige toevoegingen, suikers, kleur- en smaakstoffen, maar gebaseerd op natuurlijke, verse grondstoffen en voedingsmiddelen.

Populaire zeevruchten die voor poké gebruikt worden zijn: Ahi (geelvintonijn), He'e (octopus, tako), Aku (gestreepte tonijn, katsuo) en zalm. De rauwe vis mag gemarineerd en gebakken zijn.

Poké Bowl



One Dish Meal - Poke Bowl!

Poké wordt vaak als voorgerecht geserveerd, zoals een salade, maar je kunt er een hele gezonde maaltijd van maken door het met gestoomde rijst te combineren, zoals de Japanse rijstkom Donburi. Als je de voorkeur geeft aan een lichtere versie, dan kun je denken aan boerenkool salade, groene salade, blaadjes Romaine sla of quinoa in plaats van gestoomde rijst. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Dressing

Als meest belangrijke ingrediënten voor de dressing heb je alleen sojasaus en sesamolie nodig. Er zijn veel variaties en creaties mogelijk: ponzu-saus, sriracha, gochujang, wasabi, gembersiroop zijn slechts enkele van de smaakmakers waarmee je kunt werken. Experimenteer om je favoriete samenstelling te vinden! Je kan ook nog een paar drupjes rijstazijn in de saus doen voor een licht en verfrissende 'touch'.

Glutenvrij of Gluten-intolerant

Als je gluten-intolerant bent, Natural Brands heeft ook glutenvrije sojasaus. Zie onderstaand bij de gerelateerde producten.


DIY Poke Bowl Party

Als je bedenkt hoe populair poke tegenwoordig is, kun je er een leuk evenement van maken om vrienden uit te nodigen voor een DIY Poke Bowl-feest. Het is snel klaar en super gemakkelijk voor te bereiden bij een grote club aan vrienden en familie.

Het enige wat je hoeft te doen is wat verse sashimi-kwaliteit vis te snijden en het bereiden van wat kleurrijke en verfrissende groenten en bijgerechten voor de toppings.

Rauwe vis voor consumptie, let op!

Gebruik voor "rauwe" vis alleen vis waarvan je  zeker weet dat deze op de juiste manier is ingevroren voor gebruik als sashimi. Gebruik niet zomaar rauwe vis, ook al ziet het er "fris" uit. Vers  betekent nog niet dat het veilig is om rauw te eten. Sommige vissen, zoals zalm en tonijn, bevatten parasieten die je ziek kunnen maken tenzij ze zijn vernietigd.

Een ander probleem is kruisbesmetting. Dit gebeurt wanneer "sushi-grade" vis wordt gesneden op dezelfde snijplank, met dezelfde handschoen of hetzelfde mes als niet-sushi-grade vis (dus liever bewerken in een hele aparte ruimte met aparte materialen). Als je visboer onverpakte sushi-vis in hetzelfde gekoelde vak als de niet-sushi-grade vis opslaat, zouden alle alarmbellen moeten afgaan. Rauwe vis is om deze reden heel lastig voor winkels/marktkramen, omdat de tonijn / zalm zo groot zijn en veelal in stukken verkocht moeten worden. Bovendien wordt rauwe vis voor consumptie minder verkocht en is een aparte ruimte voor bewerking niet haalbaar.

Voor vissen die parasieten bevatten, zijn er richtlijnen zoals de parasitaire vernietigingsgarantie. Dit verklaart gedeeltelijk dat vis die bedoeld is om rauw te worden geconsumeerd "moet worden bevroren en bewaard bij een temperatuur van -20 ° C of lager gedurende minimaal 168 uur (7 dagen)".

Uiteindelijk gaat het erom hoeveel je jouw visboer vertrouwt in bovenstaande werkwijze en hoeveel de visboer weer zijn leverancier kan vertrouwen in het hanteren van dezelfde normen. Het volgende kan helpen bij het kopen van vis, om ervoor te zorgen dat je een veilig en heerlijk sushi-poké-bowl-diner hebt:

  1. Observeer en zie voor jezelf of ze hun sushi-vis op dezelfde snijplank snijden als hun andere vis, zonder de handschoenen te verwisselen of eerst hun mes en snijplank te desinfecteren.
  2. Vraag of ze de vis zelf fileren of dat ze ze vooraf gefileerd binnenkrijgen.
  3. Vraag dan of ze logs kunnen laten zien die de tijden en temperaturen weergeven waarop de vis bevroren was.
  4. Als je geen lokale plek kunt vinden die je kunt vertrouwen met rauwe vis, dan kan je ook gebruik maken van gekookte/gerookte/gebakken vis of zelfs vlees. 


Recepten Poké Bowl en/of Boeddha Bowl

Ben je op zoek naar onwijs lekkere recepten? Klik onderstaand voor onze Pinterest recepten:

Poké Bowls > 

Buddha Bowls >