Zijn e-nummers schadelijk?
E-nummers in voeding Schadelijk?
Als we kijken naar het vermijden van gifstoffen, vallen de stoffen die tegenwoordig in onze voeding zitten daar ook onder, zoals hormonen, tranquillizers, antibiotica en zware metalen, ook uit verpakkingen en bestrijdingsmiddelen. Maar ook veel E-nummers kunnen schade/beperkingen veroorzaken wat zich uit in vervelende bijwerkingen waar niemand op zit te wachten. Probeer deze daarom zoveel mogelijk te voorkomen en lees altijd de verpakking van je eten.
E-nummers zijn additieven (toevoegingen) in levensmiddelen om ze mooier, lekkerder of houdbaar te maken. De Europese Unie acht ze geschikt voor menselijke consumptie. Er zijn echter veel E-nummers in voeding met zeer nadelige gevolgen. De lever moet hard werken om deze weer uit het lichaam te verwijderen. Zonde van je energie, die gebruik je toch liever ergens anders voor?! In het algemeen kun je stellen dat je de gevaarlijke dosering niet zal bereiken, maar voor mensen met een verminderde vitaliteit / immuunsysteem, zoals bejaarden, baby's, zieke/herstellende mensen, mensen die voor een lange tijd onder veel stress staan of mensen met een allergie/overgevoeligheid of totale intolerantie kan je beter het volgende mijden:
Kleurstoffen
Kleurstoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken:
• 102 Tartrazine
• 104 Chinolinegeel
• 110 Oranjegeel-S/zonnegeel
• 120 Cochenille/karmijnzuur
• 122 Azorubine (AZO-kleurstof)
• 123 Amarant (AZO-kleurstof)
• 124 Cochenille rood A/Ponceau (AZO-kleurstof)
• 127 Erythrosine (AZO-kleurstof)
• 142 Briljantzuurgroen BS/Groen S
• 151 Briljantzwart PN
• 153 Koolstof
• 160b Annatto
Conserveermiddelen
Conserveermiddelen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken:
• 210 Benzoëzuur
• 211 (Is inmiddels verboden)
• 212 Kaliumbenzoaat
• 213 Calciumbenzoaat
• 220 Zwaveldioxide
• 221 Natriumsulfiet
• 249 Kaliumnitriet
• 250 Natriumnitriet
Synthetische antioxidanten
Synthetische antioxidanten die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken:
• 310 Propygallaat
• 311 Octylgallaat
• 312 Dodecylgallaat
Suikervervangende middelen
Suikervervangende middelen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken:
• 420 Sorbitol
• 421 Mannitol
• 951 & 962 aspartaam*
* mensen met ‘fenylketonurie’ (PKU) moeten dit e-nummer mijden.
Verdikkingsmiddelen
Verdikkingsmiddelen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken:
• 407 Carrageen.
Geur- en smaakstoffen
Geur- en smaakstoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken:
• 620 L-glutaminezuur
• 621 Monoglutaminaat (MSG) / Ve-tsin
• 622 Monokaliumglutamaat
• 623 Calciumglutamaat
• 624 Ammoniumglutamaat
• 625 Magnesiumglutamaat
• 626 Guanylzuur
• 627 Natriumguanylact
• 628 Dikaliumguanylaat
• 629 Caliumguanylaat
• 630 Inosine zuur
Vooral deze laatste groep smaakversterkers, met name E621, geeft veel negatieve verschijnselen. Ze kunnen directe klachten geven, zoals:
• Hartkloppingen
• Nekkramp
• Aangezichtspijn
• Roodheid
• Duizeligheid
• Misselijkheid
• Overgeven
• Buikpijn
• Pijn in de borst
• Spierslapte in de bovenarmen
• Algehele zwakte
• Branderig gevoel
• Migraine
Daarnaast veroorzaken hoge concentraties E621, ofwel mono(natrium)glutaminaat:
• Verminderde groeihormoonsecretie
• Verminderde glucosetolerantie
• Insulineresistentie
• Een verhoogde vetspiegel
• Een grotere eetlust, vooral trek in koolhydraten
• Het onvermogen om de calorische inname te reguleren
Reacties (0)
Recente Berichten
- Bestel nu je Sinterklaas snoepgoed
- Nieuw: Living Sea Therapy®
- Food Trend: Lattes met Curcuma, Cacao of Matcha!
- Food Trend: de Poké Bowl
- Sojasaus chemisch bewerkt en kankerverwekkend?
- De beste boeken over Ketogeen & Dioppi Dieet
- Wat is het Pioppi dieet?
- Het Nordic Dieet of het Mediterraanse dieet?
- Benecos ECO make-up weer verkrijgbaar + prijsverlaging!
- Magnesium Supplement van het Jaar 2018