E-nummers in voeding Schadelijk?

Als we kijken naar het vermijden van gifstoffen, vallen de stoffen die tegenwoordig in onze voeding zitten daar ook onder, zoals hormonen, tranquillizers, antibiotica en zware metalen, ook uit verpakkingen en bestrijdingsmiddelen. Maar ook veel E-nummers kunnen schade/beperkingen veroorzaken wat zich uit in vervelende bijwerkingen waar niemand op zit te wachten. Probeer deze daarom zoveel mogelijk te voorkomen en lees altijd de verpakking van je eten.

E-nummers zijn additieven (toevoegingen) in levensmiddelen om ze mooier, lekkerder of houdbaar te maken. De Europese Unie acht ze geschikt voor menselijke consumptie. Er zijn echter veel E-nummers in voeding met zeer nadelige gevolgen. De lever moet hard werken om deze weer uit het lichaam te verwijderen. Zonde van je energie, die gebruik je toch liever ergens anders voor?! In het algemeen kun je stellen dat je de gevaarlijke dosering niet zal bereiken, maar voor mensen met een verminderde vitaliteit / immuunsysteem, zoals bejaarden, baby's, zieke/herstellende mensen, mensen die voor een lange tijd onder veel stress staan of mensen met een allergie/overgevoeligheid of totale intolerantie kan je beter het volgende mijden:

Kleurstoffen

Kleurstoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken:

 102 Tartrazine

 104 Chinolinegeel

 110 Oranjegeel-S/zonnegeel

 120 Cochenille/karmijnzuur

 122 Azorubine (AZO-kleurstof)

 123 Amarant (AZO-kleurstof)

 124 Cochenille rood A/Ponceau (AZO-kleurstof)

 127 Erythrosine (AZO-kleurstof)

 142 Briljantzuurgroen BS/Groen S

 151 Briljantzwart PN

 153 Koolstof

 160b Annatto

Conserveermiddelen

Conserveermiddelen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken:

 210 Benzoëzuur

 211 (Is inmiddels verboden)

 212 Kaliumbenzoaat

 213 Calciumbenzoaat

 220 Zwaveldioxide

 221 Natriumsulfiet

 249 Kaliumnitriet

 250 Natriumnitriet

Synthetische antioxidanten

Synthetische antioxidanten die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken:

 310 Propygallaat

 311 Octylgallaat

 312 Dodecylgallaat

Suikervervangende middelen

Suikervervangende middelen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken:

 420 Sorbitol

 421 Mannitol

 951 & 962 aspartaam*

* mensen met ‘fenylketonurie’ (PKU) moeten dit e-nummer mijden.

Verdikkingsmiddelen

Verdikkingsmiddelen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken:

 407 Carrageen.

Geur- en smaakstoffen

Geur- en smaakstoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken:

 620 L-glutaminezuur

 621 Monoglutaminaat (MSG) / Ve-tsin

 622 Monokaliumglutamaat

 623 Calciumglutamaat

 624 Ammoniumglutamaat

 625 Magnesiumglutamaat

 626 Guanylzuur

 627 Natriumguanylact

 628 Dikaliumguanylaat

 629 Caliumguanylaat

 630 Inosine zuur

Vooral deze laatste groep smaakversterkers, met name E621, geeft veel negatieve verschijnselen. Ze kunnen directe klachten geven, zoals:

 Hartkloppingen

 Nekkramp

 Aangezichtspijn

 Roodheid

 Duizeligheid

 Misselijkheid

 Overgeven

 Buikpijn

 Pijn in de borst

 Spierslapte in de bovenarmen

 Algehele zwakte

 Branderig gevoel

 Migraine

Daarnaast veroorzaken hoge concentraties E621, ofwel mono(natrium)glutaminaat:

 Verminderde groeihormoonsecretie

 Verminderde glucosetolerantie

 Insulineresistentie

 Een verhoogde vetspiegel

 Een grotere eetlust, vooral trek in koolhydraten

 Het onvermogen om de calorische inname te reguleren