De Uitzending Sojasaus onder de loep

Donderdag 4 oktober jl. op NPO 3 dook de Keuringsdienst van Waarde in de wereld van sojasaus. Wat betekent 'natuurlijk gebrouwen'? Presentator Teun van de Keuken is naar Japan gegaan om daarachter te komen.

Op sommige van de flesjes die je in de supermarkt koopt, staat ‘natuurlijk gebrouwen’: door middel van fermentatie van sojabonen. Maar wat betekent dat eigenlijk? En heb je dan ook niet-natuurlijk gebrouwen sojasaus?

Presentator Ersin Kiris probeerde zelf een chemische variant van de Japanse saus te maken. De vraag die nu ontstaan is: welke sojasauzen uit de winkel bevatten eigenlijk deze chemische, kankerverwekkende stof 3-MCPD? 

Hoe zit dat nou met 3-MCPD?

Er zijn twee soorten sojasaus verkrijgbaar en hoe deze gemaakt zijn kun je aflezen op de meeste flesjes:

  • gefermenteerde sojasaus: staat voor de originele ( langzame) productiemethode
  • sojasaus met gehydroliseerd eiwit: verwijst naar een chemische (snelle) productiemethode.

Fermentatie is een proces dat de sojaboon tot sojasaus maakt. Met behulp van bacteriën en de afwezigheid van zuurstof komt er een proces op gang waarbij eiwitten en koolhydraten worden afgebroken, wordt er water en zout toegevoegd en vindt er vervolgens een langzame rijping plaats. Tot slot wordt dit eindproduct gefilterd, gepasteuriseerd en wordt er nog extra zout en/of suiker toegevoegd.

Sojasaus wordt echter ook verkregen door de sojabonen/meel te bewerken met zoutzuur. Zo komt er een chemisch proces op gang dat vrijwel hetzelfde resultaat geeft als de oorspronkelijke traditionele bereidingswijze (fermentatie) maar veel sneller gaat en dus goedkoper kan worden aangeboden. Nadeel van deze productiewijze is dat er een stof kan ontstaan (3-MCPD), die mogelijk kankerverwekkend is.

Producten met gehydroliseerd eiwit/proteïne zijn vergelijkbaar met producten die MSG bevatten, beter bekend onder Ve-Tsin of E 621, mononatriumglutamaat of gewoonweg ” aroma”. Gehydroliseerde eiwitten kunnen dus diezelfde nadelige gezondheidseffecten geven, waarvan hoofdpijn de meest gehoorde is onder het gebruik van sojasaus. Naar aanleiding hiervan zijn deze controles erg verscherpt, ook dankzij invloeden via keuringsdiensten van Waren. 

Sojasaus


Wat is nou de goede sojasaus?

Dit kun je enkel aflezen op een etiket. Staan er woorden bij als ”aroma” of diverse soorten suiker (dus ook glucose-fructosestroop). Laat die sojasaus dan liever staan en kies sowieso voor de biologische varianten, daar ben je het beste mee af. Ook voor sojasaus geldt: hou het simpel, hoe minder ingrediënten, hoe beter. Een goede sojasaus zou moeten bestaan uit (GMO vrije) sojabonen, tarwe (alleen bij ketjap / shoyu, niet bij Tamari), bronwater, zeezout, ferment en soms een beetje alcohol of Koji (bij Tamari). Bij Ketjap (zoete sojasauzen) zit overigens altijd een beetje suiker.

Het LAB

Het laboratorium heeft tien verschillende merken sojasaus getest op de aanwezigheid van 3-MCPD. Het betreft een steekproef waarbij één flesje per merk is getest. In vijf flesjes hebben ze 3-MCPD aangetroffen. Bij vier van die vijf samples was de hoeveelheid binnen de wettelijke norm van 0,02 mg per kilogram. Dat betekent dat het product veilig wordt geacht voor consumptie en geen gevaar oplevert voor de gezondheid. Eén van de vijf producten zat boven de toegestane norm. 

De sojasauzen waarin 3-MCPD is aangetroffen: 

  1. Blue Elephant sojasaus
  2. Amoy dark soy sauce
  3. Lee Kum Kee premium light soy sauce
  4. Jumbo sojasaus
  5. Datu Puti sojasaus 

Alleen Datu Puti sojasaus zat boven de norm. De producent heeft laten weten dit product uit de schappen te halen. 

Onderstaande sojasauzen zijn ook getest, hier is géén 3-MCPD in aangetroffen:

  1. Albert Heijn sojasaus
  2. Yellow label sojasaus
  3. Yellow label black soy nr. 1
  4. Haiyin bridge sojasaus
  5. Sempio sojasaus

Sojasausen bij Natural Brands

Ben jij na deze uitzending ook gelijk je keukenkastjes ingedoken? We kregen diverse vragen over onze sojasauzen en we kunnen je geruststellen. We verkopen alleen ORGANIC / BIO sojasauzen, zoals Ketjap, Tamari en Shoyu van de merken: LimaTerrasana en Yakso. Alle etiketten zijn kritisch bekeken en we hebben géénchemische bewerkingen gevonden. Onderstaand zie je een greep uit de diverse sojasauzen.

Glutenvrije Sojasaus

Ben je specifiek op zoek naar glutenvrije sojasaus? Kies dan voor Tamari of de glutenvrije sojasauzen van Terrasana.

Onze Natuurlijke, BIO Sojasauzen